|
|
 |
« : Martie 18, 2008, 06:30:55 » |
|
Aici se posteaza necazurile pe care le aveti cu arbustii dvs de tuia sau conifere
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
elco
Newbie
|
 |
« Răspunde #1 : Martie 18, 2008, 10:05:53 » |
|
Am plantat acum 2 ani 20 de tuia (toamna).Toate bune si frumoase pana cand din toamna asta au inceput sa se usuce din interior ,trei s-au uscat de tot si celelalte din ce in ce mai mult .Cred ca este o boala si nu stiu cu ce sa le stropesc,de aceea va cer ajutor.Multumesc
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
hair
Newbie
http://www.pepiniera.com
|
 |
« Răspunde #2 : Martie 19, 2008, 01:06:25 » |
|
Buna ziua. O sa plec de la premiza ca nu au suferit de "sete", deci ca le-ati udat corespunzator si foarte bine in perioada caniculei. In general, cand este lipsa de apa la tuia, plantele incep sa se usuce intai de la partea superioara. Cateodata pot fi salvate, prin taierea partii afectate si udare. Dupa doi ani de viata in pamant insa, nu ar trebui sa fie vorba de lipsa de apa. Am mai vazut la cineva care cumparase de pe marginea drumului ca dupa doi ani, toate plantele erau pe cale sa moara, foarte lent. La el cauza fusese ca avea un pamant foarte foarte argilos, si la plantare nu a facut gauri suficient de mari in care sa amelioreze calitatea pamantului. Plantele au trait din mota de pamant cu care au fost livrate si apoi, cand radacinile s-au izbit de un "zid", au inceput sa sucombe. Depinde si de cum s-au uscat plantele - aveti numai unele ramuri care se usuca si altele invecinate nu? Acesta ar fi semnul ca este vorba de un atac de daunatori. In Europa de Vest, atacatorul principal este numitul "bupestre", un daunator cu frumoase nuante albastre, care isi lasa larvele in lemnul plantei. Aceste larve se hranesc apoi cu seva plantei, distrugand'o de la nivelul unde s-au implantat spre partea superioara. Semnatura acestui bupestre sunt mici gauri in crengile afectate, vizibile cu ochiul liber, care marcheaza iesirile larvelor. In tarile din Est nu a aparut inca, sau cel putin dupa stiinta mea nu a aparut mai la est de Germania, pentru ca la noi iernile sunt inca foarte reci si larvele nu rezista. Excluzand situatiile de mai sus, sa presupunem ca este vorba de cel mai comun daunator. Adica paianjenul rosu, un daunator pe care il intalnim si la vita de vie. Aici se foloseste o substanta numita Aliette, un fungicid sistemic, care se poate utiliza din martie pana in august. Are un impact semnificativ impotriva daunatorilor de tuia si in general de conifere. Nu stiu care ar fi echivalentul romanesc, poate exista si in Ro cu aceeasi denumire comerciala, trebuie verificat. Altfel, exista si soluctia cu Decis, diluat astfel: 5 ml de Decis la 5 litri de apa. Nu trebuie depasita doza respectiva. Sugerez totusi sa cautati Aliette. Daca ati avea o poza cu arbustii de tuia afectati, bine ar fi. Ar mai putea fi si asta http://imfc.cfl.scf.rncan.gc.ca/maladie-disease-fra.asp?geID=1000002 A, si sa precizez ca nu ati cumparat plantele de la noi - ca informatie (se poate intampal oricui).
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
hair
Newbie
|
 |
« Răspunde #3 : Martie 19, 2008, 01:20:09 » |
|
De fapt, ar trebui impartit in doua, dupa felul cum au sucombat tuile Dvs.
ARSURA ACELOR : Boala criptogamica Partile atacate : Trunchi si frunze Symptôme : Uscare brutala a crengilor aflate in apropierea solului, ce iau o culoare rosiatica. Extremitatile crengilor se usuca si mor. Tratament : Pulverizare de la primele simptome cu fungicide de sinteza pe baza de (si aici le zic in franceza ca nu stiu in ro) zinèbe , manèbe sau triamédifon. Sfaturi : Verificati ca plantele sa nu fie intr-un sol foarte greu si umed, pentru ca simptomele de asfixierea radacinilor de tuia sunt similare. In acest caz, incercati sa imbunatatiti calitatea pamantului prin aport de turba.
A doua varianta este tot o boala criptoigamica, insa de data asta sunt atacate radacinile. Semnele sunt plagi maroniu spre rosu la nivelul trunchiului plantei de tuia. Remediu: incorporare in sol de Aliette in fiecare luna, din aprilie in septembrie, 10 g/ 10 litri de apa pentru 10 metri patrati. Nu amestecati acest fungicid sistemic cu un acaricid sau altceva. Daca vreti sa aplicati ingrasaminte, trebuie o perioada de 15 zile intre cele doua operatiuni.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
chris
Newbie
|
 |
« Răspunde #4 : August 05, 2009, 04:08:28 » |
|
Buna ziua am si eu o problema,sper ca nu s-a discutat despre aceasta,am 5 tuia de 2 m inaltime de vreo 5-6 luni le-a mers foarte bine un timp dar de vreo 3 saptamani observ ca nu le m-ai merge bine ,deoarece se raresc pe margini si la varfuri unele chiar se usuca varful pe laterala ,ma poate ajuta cineva in aceasta problema ? Va multumesc mult!
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
hair
Newbie
|
 |
« Răspunde #5 : August 12, 2009, 01:17:49 » |
|
Buna Puteti posta o fotografie - doua? Cum au fost la cumparare, in ghiveci sau in sac? Si daca erau i nsac cu pamant, aveau radacinile de genul asta ? http://www.pepiniera.com/index.php?act=viewDoc&docId=12Bine ar fi sa stiu si numele plantei, si daca s-ar putea si un detaliu cu varfurile uscate. sunt uscate pe cativa milimetri doar? Si inainte de a trimite raspuns, sapati o groapa intre doua plante de tuia si vedeti ce e jos, la nivelul radacinilor. Daca atunci cand scoateti o brazda de pamant totul este umid si lipicios, s-ar putea sa aveti exces de umiditate. Astept precizari
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|
hair
Newbie
|
 |
« Răspunde #7 : Decembrie 09, 2009, 01:14:59 » |
|
Puteti sa imi spuneti daca crengile care sunt uscate, se frang usor? adica daca sunt fragile? Puteti sa atasati si alte poze, mai de ansamblu? (aveti in josul paginii optiuni aditionale)
Doua lucruri: 1) Vedeti daca la incheietura crengilor afectate se vad oare umflaturi, pustule, de unde creanga se rupe cu usurinta. Daca asta este cazul, faceti o poza de detaliu è s-ar putea sa fie o ciupercuta. Asta ar fi insemnat insa ca uscarea s-a produs relativ brutal - nu mi-ati specificat
2) Vedeti ce e jos. Recte groapa sapata cat mai aproape de planta. Daca o sa aveti un zgomot ca de fosa septica, de exces de umiditate, s-ar putea sa fi gasit cauza unei suferinte. Deasemenea, poate fi un atac de daunatori la nivelul radacinilor (gen otthyorincus - gargarita de colet, care ataca destul de frecvent radacinile de tuia). Daca la nivelul pamantului nu gasiti urmele unu exces de umiditate, va sfatuiesc un tratament al solului cu un insecticid sistemic - puteti utiliza Picus, cu substanta activa imidaclopride, sau de contact - sinoratox, insa in acest ultim caz pudra se imprastie la baza plantei, evitandu-se contactul cu radacinile.
Bemol la cele zise mai sus: toamna - iarna plantele isi mai si regenereaza din crengi, la unele specii este natural sa avem un pic de uscaciune, mai ales unde nu este foarte multa lumina. De aceea v-am rugat sa faceti cat mai multe poze, si de ansamblu, si sa le atasati la mesaj - dandu'le si nume sugestive la fotogafii, ca sa fie usor de gasit de alti utilizatori.
Merci
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
tuialover
Newbie
|
 |
« Răspunde #8 : Iunie 02, 2010, 08:21:24 » |
|
buna ziua,
am cumparat 5 tuia orientalis- BIOTA la sfarsitul lunii martie. Acestia au fost scosi direct din pamant si au inaltimea de 2m. De ceva timp (2-3 saptamani) au inceput sa se usuce, mai precis ramurelele mai intai se ingalbenesc si apoi se usuca (Photo-1-2-3). Ramurelele afectate se rup foarte usor. Am rupt ramurelele bolnave si am stropit pomisori cu ABAMETIM un insecticid-acaricid (crezand ca este vorba de un acarian sau de vreun paianjen) dar, vad ca problema nu a disparut. Si ar mai fi o problema:Varfurile de ramuri mari ce se usuca (Photo-4-5). Daca poate cineva sa ma ajute!? Multumesc anticipat!
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|
 |
« Răspunde #9 : Iunie 02, 2010, 11:46:55 » |
|
Buna
La doi metri, plantele ar fi trebuit sa fie mutate de doua sau chiar de trei ori pe parcursul existentei lor.
Explic: la plantele scoase din pamant, atunci cand este vorba de dimensiuni mari, deci implicit de varsta, tehnica in pepiniera este ca la fiecare doi sau trei ani, in functie de specie, sa fie mutate dintr-un loc in altul, in asa fel incat sistemul radicular sa nu se dezvolte prea mult. Pentru ca in acest ultim caz, transplantarea se va solda cu un esec, radacini importante, vitale, fiind sectionate.
Asta intrebare trebuie pusa vanzatorului, care ideal e si producator: de cate ori a fost mutata planta? Daca mirarea se citeste pe chipul lui, dubiul dumneavoastra trebuie sa capete o consistenta care sa va scape de o eventuala pierdere financiara.
Dupa acest preambul, intrebarea mea e urmatoarea: ati inlaturat sacul la plantare? Trebuia desfacut si asezat la baza gropii, in asa fel incat noul pamant sa fie in cotact cu pamantul din jurul radacinilor plantei. Se vedeau radacinile plantei? Astept precizarea dvs
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
tuialover
Newbie
|
 |
« Răspunde #10 : Iunie 03, 2010, 02:28:54 » |
|
Buna ziua, Nu au avut niciun sac. Au fost scosi din pamant intro perioada ploioasa, nu era nevoie de sac, imediat ce au fost scosi la 30 minute au fost plantati. Cat despre radacini... se vedeau cateva radacini sectionate. Acestea erau de grosimea unui creion (aproximativ). Aceste simptome, de ingalbenire si uscare, pot fi provocate de o udare ce nu a fost indeajuns? Intreb deoarece am observat ca unul din pomisori pe care se scurge mai multa apa, in timpul ploilor (baltind chiar), aproape ca nu este afectat. Sau datorita jetului de apa, pomul, a fost spalat de diferiti daunatori? Multumesc pentru raspunsul prompt si ajutorul pe care ni-l oferiti!
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|
 |
« Răspunde #11 : Iunie 14, 2010, 10:34:02 » |
|
Nu, in afara paianjenului rosu, care se poate spala insa cu jet puternic de apa, sansa ca asta sa fie motivul e mica.
In schimb. Grosimea unui creion la o planta de doi meri e radacina importanta. Adica vitala. Si mai e un lucru. Pe timp de ploaie de exemplu, daca pamantul in care eu plantez e ud, sunt obligat sa interpun pamant uscat intre pamantul plantei si pamantul existent, pentru a face priza. daca nu fac asta, prinderea e aleatorie - plantand in pamant ud, in miomentul in care se usuca se creaza prin contractie pungi de aer si radacinile care ajung acolo mor. Intotdeauna la plantare, pamantul in care se planteaza trebuie sa fie uscat. Iar daca nu e si plantarea trebuie sa fie facuta, se aduce un strat superficial de pamant uscat care se interpune intre mota de pamant cu care vine planta si pamantul existent.
Inca o data, daca se planteaza in pamant ud sansele sa nu se prinda o planta cresc foarte mult. Poate parea contra unei logici de bun simt, dar credeti-ma ca asa e.
Ce as face: as alege o planta care arata cel mai rau. Si as sapa in jurul ei, sacrificand-o, ca sa pot observa radacinile. daca radacinile au iesit din pamantul cu care au venit - si asta in mod evident -, inseamna ca pot sa caut alte cauze. daca radacinile insa au ramas in spatiul in care au fost atunci cand planta a fost plantata, este vorba de o transplantare nereusita - cel mai probabil ca urmare a faptului ca planta, pe parcursul cresterii ei in pepiniera, nu a fost mutata. Pamantul ud fu doar factor agravator.
Va rog faceti verificarea, in asa fel incat sa va dati seama de cea ce e jos - daca plantele au fost prinse, in general sunt afectate mai degraba de exces de umiditate decat de lipsa; intr-un mediu argilos, excesul de apa provoaca asfixia radacinilor.
Poate sfaturile mele suna ca in bancul cu vraciul si gastele, insa am vazut suficiente cazuri cu mote incat sa imi permit sa am un "hunch". daca vreti sa dezbatem mai in detaliu sau aveti dubii, dati-mi un telefon la 07 44 68 92 84
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|
|
 |
« Răspunde #12 : Iunie 14, 2010, 10:37:34 » |
|
m-am uitat inca o data la poze. nu scoateti nici o planta. Taiati cu un foarfece de vie bine ascutit tot ceea ce este uscat. Absolut tot. Si fara mila. Aerati pamantul la baza plantelor cu o sapa, superficial, pe 5-7 cm. Dati-le un ingrasamant generic si o apa. Si apoi urmariti daca se mai usuca crengi.
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
tuialover
Newbie
|
 |
« Răspunde #13 : August 17, 2010, 07:10:49 » |
|
Deoarece site-ul se incarca foarte greu si raspunsul dvs a venit dupa cateva zile, nu am mai vizitat site-ul crezand ca este vreo defectiune. In acest timp am curatat ''cu mila'' din crengutele uscate, am sapat in jurul lor adaugand nisip si ingrasamant pt conifere, ii ud cam la 2 zile si vad ca inca sunt in viata, au mai crescut, prin unele locuri au mai inverzit, au conuri. Inca mai au ramuri uscate dar cred ca anul viitor vor fi mult mai bine. Citind ultimul dvs post vad cu placere ca acest lucru mi-l-ati recomandat si dvs. Multumesc!
|
|
|
|
|
Memorat
|
|
|
|
|